Може ли пица, покрита със сирене и сос, да бъде здравословна? Абсолютно! И FHM го доказва с четири здравословни версии, които не само ще задоволят глада ви, но също така ще ви помогнат да изглеждате и да се чувствате страхотно.
Вкусната пица не трябва да съдържа само мазни съставки и празни калории, без никаква хранителна стойност. Всъщност с правилня топинг – питателни съставки като кейл (къдраво зеле), сладки картофи, рукола и бадеми, можете да сте спокойни, че захранвате тялото си с нещата, от които се нуждае то, за да се изградят мускули, да се засили имунитета, да се подобри цялостното здраве и дори да се изгорят ненужните мазнините.
Вдигнахме летвата, разработвайки здравословни, вкусни пици, които можете да приготвите у дома с минимални усилия и за броени минути: Забъркайте пълната с протеини пица с кейл и бекон, за да се заредите с енергия след тренировка, или пригответе пицата със сладки картофи и сотирани гъби, за да впечатлите истински следващия път когато имате гости. Останахи ви остатъци ли? Птогава пицата се съхранява чудесно през нощта, така че може да я вземете за работа на следващия ден. Дори е подходяща за дълбоко замразяване, което я прави идеалната вечеря, след като я поставите в микровълнова фурна.
Класика в жанра
Тази невероятно лесна за приготвяне класическа пица има по-малко наситени мазнини и калории от тази, която поръчваме за вкъщи от ресторантите.
Съставки:
● 1 готово тесто за пица (обикновено или без глутен)
● 1 супена лъжица екстра върджин зехтин
● 1/4 чаена лъжичка морска сол
● 3/4 чаша био доматен сос маринара с ниско съдържание на захар
● 3/4 чаша сирене моцарела
● 2 чаени лъжички сушен риган
● 1/4 ч. л. лют червен пипер
● 1/4 чаша листа пресен босилек (по избор)
● 1 чаша сушени домати (по избор)
Начин на приготвяне:
1) Загрейте фурната на 200°. Поставете тестото за пица на стайна температура за около 20 минути.
2) Поръсете почистения предварително плот с брашно. Разточете тестото в кръг или правоъгълник 25 – 35 см, дебелина 1 см,. Поставете го върху хартия за печене или в чугунена тава, намажете със зехтин и поръсете с 1/8 чаена лъжичка сол.
3) Поставете тестото във фурната за около 10 минути, след което го извадете. Намажете пицата със соса, добавете моцарела и риган и изпечете на средно ниво за още 12–15 минути.
4) Извадете от фурната и поръсете с останалата морска сол и люспи чили, плюс босилек и сушени домати, ако желаете.
Сосът и неговия ефект
Съвети за закупуване (или приготвяне) на страхотен, здравословен доматен сос-маринара за пица
■ Купеният от магазина сос за пица все още може да бъде здравословен и честно казано, почти толкова добър, колкото домашно приготвения. Просто отидете при биопродуктите в магазина и проверете на етикета на буркана, че не е пълен със захар. Излишъкът от подсладители може да доведе до много неща – от диабет тип-2 до затлъстяване. Поставете обратно на рафта всеки буркан със сос, било то доматен или просто дресинг, който съдържа царевичен сироп, захар или нещо, което завършва на „ose“. Ако искате да сте чисти и свежи тази година, изхвърлете преработените със захар храни и сосове от дома си.
■ Ако правите свой собствен доматен сос, консервираните домати, изненадващо, съдържат повече ликопен отколкото пресните домати, за който е доказано, че помага за предотвратяване на рак на простатата. Ако използвате сос от магазина, винаги избирайте сос, който е гъст и био.
Пица със сушени домати, прошуто и песто
Пълни с антиоксиданти сушени на слънце домати, плюс засилен прием на витамините А, С и К под формата на кейл или бадеми в пестото правят тази пица, пълна със суперхрани, едно ядене, на което да се насладим без капка вина и угризения относно фигурата ни. Насладете й се след тренировка и получете естествен протеинов тласък от прошутото и бадемовото песто.
СЪСТАВКИ:
ПЕСТО ОТ КЕЙЛ И БАДЕМИ:
● 11/2 чаши къдраво зеле – кейл
● 1/2 чаша сурови бадеми
● 2 скилидки чесън, грубо нарязани
● 1/2 ч.л. морска сол
● 3 с.л. екстра върджин зехтин
● 2 с.л. пресен лимонов сок
ПИЦА:
● 1 готово тесто за пица
● 1 с.л. екстра върджин зехтин
● 1/4 чаена лъжичка морска сол, на вкус
● 1/2 чаша домашно приготвено бадемово песто (вижте отгоре)
● 6 филийки висококачествено прошуто, накъсано
● 2 римски домата, нарязани на тънко
● 1 чаша рукола
● 1 чаша моцарела, ситно настъргана
НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЕСТО
1 ) Поставете кейла, бадемите, чесъна и морската сол в кухненски робот или блендер и разбийте, докато съставките станат с вида на брашно.
2) Постепенно добавете зехтина за около 1 минута на постоянна струя, докато сместа стане почти гладка.
3) Добавете лимоновия сок и подправете на вкус. Отделете настрана 3/4 чаша от сместа за пицата. Съхранявайте остатъка в херметически затворен контейнер до една седмица в хладилника.
НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИЦАТА
1) Загрейте фурната на 200°.
2) Прехвърлете тестото в голяма тава, намажете със зехтин и поръсете с морска сол. Поставете във фурната и запечете за около 8 минути. Извадете от фурната.
3) Разстелете 3/4 чаша песто върху тестото. Добавете резени прошуто, домати и рукола, а отгоре поръсете със сирене моцарела. Поставете обратно във фурната на средно ниво и допечете за още 10–12 минути.
Веджи вкусотия с гъби и рукола
Със съставки, които ни карат да се чувстваме добре, като богатите на витамин А сладки картофи, сочните гъби за повишаване на имунитета и лука с противовъзпалителен ефект, тази пица е чист и вдъхновяващ начин да промените менюто си. Бонус: Тази рецепта е вегетарианска, така че можете да поканите своя сладък съсед вегетарианец на гости.
СЪСТАВКИ:
● 3 супени лъжици зехтин екстра върджин,
● 1 средно голяма глава жълт лук, нарязан на тънко
● 2 чаши кремини или обикновени печурки, нарязани на тънки парчета
● 1 готово тесто за пица
● 1 чаена лъжичка морска сол
● 11/2 чаши пюре от сладки картофи (Използвайте остатъци от сладки картофи или сварете два големи сладки картофа с кората — грубо нарязани и пасирайте до гладкост.)
● 100 грама сирене моцарела, настъргано
● 1 чаша рукола
● балсамов оцет
НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ
1) Загрейте фурната на 220°.
2) Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на среден огън. Добавете лука и запържете до златисто за около 10 минути, като разбърквате от време на време. Добавете нарязаните гъби и задушете за още 10 минути.
3) Върху предварително почистен плот разточете тестото за пица и го поставете върху голям лист хартия за печене или камък за пица. Намажете тестото с останалата 1 супена лъжица зехтин и малко сол. Запечете за около 5 минути или докато не стане златисто кафяво; извадете от фурната.
4) С помощта на голяма лъжица намажете основата на пицата с пюре от сладък картоф и сотираните лук и гъби, а отгоре поръсете с моцарела. Поставете обратно във фурната на средно ниво за още 10–12 минути, докато тестото стане хрупкаво и изпечено. Извадете от фурната, поръсете с рукола и балсамов оцет и сервирайте пицата гореща.
Съвършенство от сладки картофи
Сладкият картоф съдържа фибри, витамин А, витамин С, витамин В6 и дори протеини. Някои от тези хранителни вещества се намират в кората му, така че я оставете, когато правите пюре.
Апетитен бекон и яйца върху пица? О, да! Дори с кейл, сотиран в мазнината от бекона и сирене моцарела отгоре, тази домашна пица пак съдържа по-малко калории и по-малко мазнини на порция от поръчаната ресторантска храна за вкъщи. Трикът за свалянето на килограми тази година? Гответе у дома.
СЪСТАВКИ
● 1 готово тесто за пица
● 1 супена лъжица необработен зехтин
● 1/4 чаена лъжичка морска сол на вкус
● 4 филийки био бекон, нарязан на парчета с дебелина 3 см
● 1/2 глава червен или жълт лук, нарязан на ситно
● 2 чаши кейл, нарязан на ситно
● 1 чаша био доматен сос – маринара с ниско съдържание на захар
● 1 чаша частично обезмаслено сирене моцарела, настъргано
● 1 яйце
Начин на приготвяне
1) Загрейте фурната на 200° и поставете тестото за пица на стайна температура за около 20 минути.
2) Върху предварително почистен плот поръсете малко брашно и разточете тестото за пица на кора 25-35 см с дебелина 1 см. Поставете пицата върху голяма тава за печене или камък за пица или в кръгла чугунена тава. Намажете тестото със зехтин и поръсете с морска сол, след което изпечете за около 5 минути.
3) В голям тиган на среден огън добавете бекона и го запържете до хрупкавост; след като е изпържен го поставете върху хартиени кърпи, за да се отцеди излишната мазнина. Добавете нарязания на кубчета лук в тигана и гответе за около 8 минути или докато не омекне, като разбърквате от време на време. Добавете нарязания кейл в тигана и гответе още около 2 минути.
4) Намажете пицата със соса, добавете моцарелата, кейла и лука. Запечете във фурната на средно ниво за 12–14 минути.
5) 2 до 4 минути преди пицата да е готова, счупете едно яйце отгоре и запечете, докато коричката стане хрупкава, а яйцето леко се забули. Извадете пицата от фурната, оставете я да се охлади и сервирайте заедно със светла бира.
Въпреки че не е абсолютно необходим за готвене, камъкът за пица е любимият начин на всеки готвач да постигне хрупкава коричка и равномерно изпечена пица, точно както в скъпите ресторанти.