петък, април 19, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Рижавият гений. Изумителният успех на Ед Шийрън

  Музиката е силно въздействащо изкуство. Тя има способността да променя настроението ни, да предизвиква спомени за отдавна изгубена любов, да обединява хората. И никой артист в момента не може да пресъздаде тези елементи така, както го прави Ед Шийрън. Най-известният и талантлив червенокос певец в света преобразява начина, по който хората слушат музика. А също и представите им за типичния външен вид на една рокзвезда. Разбира се, Шийрън невинаги е бил глобална икона. В него все още живее неувереното младо момче, което е трябвало да избяга от училищния тормоз чрез музиката.

  Едуард Кристофър Шийрън е роден през февруари 1991 г. в Халифакс, Англия. Родителите му, работещи по това време за консултантска фирма в сферата на изкуството, имат и друг, по-голям син. Постоянно заобиколен от творци, Шийрън проявява интерес към музиката от много ранна възраст. Той се присъединява към църковния хор, когато е едва 4-годишен. Скоро започва да се учи да свири на китара и на 11-годишна възраст вече може да пише собствени песни. И все пак музиката се явява бягство за младото момче, тъй като той е бил постоянно тормозен в училище главно заради заекването му и големите му очила. В интервю за списание GQ Шийрън разказва за трудностите, с които се е сблъсквал като малък. „Бях странно рижаво дете, заекващо, с големи очила и с увреден слух“, казва той. Шийрън има перфорирано тъпанче на едното ухо, което оперират чак когато е на 11 години. Той се ражда с голям родилен белег на лицето, който е премахнат по-късно чрез лазерна операция. Също така се бори с отлепена ретина, която му придава външния вид на човек с мързеливо око. Като дете Шийрън страда и от увреждане на нервите, което води до заекването, което в крайна сметка е излекувано чрез терапия. За съжаление, тези здравословни проблеми го правят лесна мишена в училище. Винаги, когато се опитва да говори в час, устата му замръзва и не излиза дума. Другите деца му се подиграват за това. Скоро той спира да участва и изобщо да вдига ръка. И все пак тези спънки позволяват на младия Шийрън да съсредоточи енергията си върху музиката, единственото нещо, което го кара да се чувства добре и намясто. Той с удоволствие пее в местната църква и свири на китара в стаята си, защото само тогава усеща нещата под свой контрол. Естествено, стигмата да си червенокос, също не му помага и Шийрън скоро осъзнава, че рижавите мъже обикновено не се възприемат като привлекателни. Предприемането на действия е единственият път напред. В крайна сметка обаче Шийрън вярва, че именно цветът на косата му го е спасил като музикант.
  Той разказва пред Daily Mail: „Да бъдеш червенокос, може да изглежда лошо нещо, когато си млад, но като музикант, това беше моето спасение. Ако видите рижаво дете с разрошена коса по телевизията, което свири на китара, е много лесно да го намерите в YouTube“. Въпреки че Шийрън е с положително отношение към външния си вид, заекването му се оказва най-голямото препятствие. Макар редовно да посещава логопед, в говора му няма подобрение и младият Шийрън се страхува, че ще заеква до края на живота си. Тогава вдъхновението идва от най-неочаквания източник. На благотворителната галасреща ,,Свободните гласове променят животи“ на Американския институт за заекващи хора в Ню Йорк Шийрън споделя, че друг носител на наградата „Грами“ – рапърът Еминем – несъзнателно му е помогнал да спре заекването. За деветия си рожден ден той получава плоча на The Marshall Mathers на Еминем от баща си. „Научих всяка дума наизуст, докато стана на 10“, каза Шийрън. „Той рапира много бързо, мелодично и точно и това ми помогна да се отърва от заекването.“ Шийрън знае, че музиката е неговото призвание и трябва да даде всичко от себе си, за да изкарва прехраната си чрез нея. Освен че свири на китара и пише собствени песни, младежът започва да се изявява на различни места. Благодарение на неговата решителност и несъмнено чистия му талант Шийрън скоро се оказва с 12 шоута на седмица. През следващите четири години той свири на различни места, постоянно пише нова музика и записва и продава собствените си компактдискове. Въпреки това 14-годишният Шийрън е разочарован от липсата на по-нататъшно развитие и взема драстичното решение да се премести в Лондон, за да преследва това, което чувства като своя съдба. Само с китарата си в едната ръка и куфара с дрехи в другата, Шийрън е готов да превземе света. Но разбира се, животът никога не е толкова розов и той разбира по трудния начин, че пътят към славата въобще не е лек. Много често трябва да спи на пейки в парка или в метрото, ако не успява да намери при кого да отседне през нощта. Някои вечери той остава без храна и e на ръба да се откаже и да се прибере у дома, но за щастие това никога не се случва.
  Талантливият червенокоско от Халифакс не спира да преследва мечтата си. В Лондон той свири за малки събития, продуцира основно собствена музика, издава албуми, ходи на прослушвания и си сътрудничи с певци, които среща по пътя си. До края на 2009 г. Шийрън е участвал в повече от 300 шоута в Лондон и района. Но нещата вървят бавно, твърде бавно за Шийрън. Настъпва 2010 г. и талантливият музикант доказва, че не само е опитен в пеенето, но и забелязва възможността преди всеки друг. По това време социалните медии не се възприемат като инструмент за самореклама на артисти, но Шийрън веднага вижда стойността в тях. Той публикува видеоклиповете си онлайн, уверявайки се, че оставя силно медийно присъствие. Тази тенденция продължава, докато един от видеоклиповете му не привлича вниманието на рапъра Example, който моментално се влюбва в стила му и кани младото момче на турне с него. Това помага на Шийрън да разшири своето онлайн присъствие все повече и повече и хората по целия свят започват да гледат неговите YouTube видеоклипове. Скоро всички медии започват да обръщат внимание на рижавото момче с китара и невероятен глас, а някои големи имена и вестници започнат да го споменават.
  Нещата се случват бързо. Името и гласът на Шийрън се разпространяват и стават популярни, но Шийрън, който е перфекционист, знае, че трябва да направи още една огромна крачка, за да достигне мечтата си за слава. За пореден път младият червенокоско от Халифакс стяга куфарите и се мести през Атлантическия океан за един последен голям тласък към живота на суперзвезда. Лос Анджелис е неговата дестинация, градът, в който се сбъдват много мечти, но и кошмари. И подобно на един куп други мечтатели с копнеж да станат звезди, той пристига без сключен договор със звукозаписно студио. А подписването на такъв е много трудна задача в град, пълен с певци, които желаят да бъдат известни. Шийрън непрекъснато изпраща музиката си на различни студиа, но за съжаление, не получава отговор. Американската мечта е на ръба да се превърне в кошмар, но съдбата отново се намесва. Както се казва, съдбата обича смелите.
  Шийрън е нает за шоуто от местен радиоводещ. Само след 12 минути ефирно време, в които Шийрън изпълнява няколко свои песни, той е посрещнат с вълна овации от публиката и екипа. Но по-важното е, че той наистина впечатлява водещия. Той е не кой да е, а именно Джейми Фокс. Фокс е толкова ентусиазиран от потенциала на младото момче от Англия, че позволява на Шийрън да използва звукозаписното му студио безплатно. Фокс дори му предлага да отседне при него за няколко седмици. Шийрън не предполага, че големият му пробив предстои и е съвсем близо. Песен, написана и записана в студиото на новооткрития му приятел, позволява на Шийрън наистина да развие музикалните си умения и сингълът му достигна номер две в класациите на iTunes.
  Звукозаписните компании много бързо се възползват от възможността да се срещнат с това ново момче-чудо. Atlantic Records му правят страхотно предложение и Шийрън започва работа по дебютния си албум. Доверието на Atlantic Records в него се оправдава, тъй като „+“ продава над 102 000 копия за няколко седмици след издаването му, а по-късно през годината достига първия милион продажби. Той става и вторият най-продаван дебютен албум в историята на Обединеното кралство. Но постиженията не спират дотук, с успешното сътрудничество с One Direction и Тейлър Суифт, Ед Шийрън бързо се превръща в световно известно име. Неговият втори албум скоро излиза и през 2014 г. „x“ заема първо място както в САЩ, така и в Обединеното кралство. Шийрън печели наградата за най-добра песен на годината за 2016 г. на наградите „Грами“, заедно с множество похвали от критици и фенове. За по-малко от 7 години рижавото момче с мързеливо око се превръща в може би най-голямата поп звезда в света, завладявайки млада и възрастна публика с красивия си глас и невероятни умения за писане на песни. Историята на живота на Ед Шийрън е една от съвременните вдъхновяващи приказки, които могат да върнат надеждата в гладуващия артист или в непопулярното дете. Той обича да припомня факта, че едно от най-готините деца от неговото училище по-късно става негов водопроводчик. Ето защо Шийрън вярва, че човек трябва да бъде себе си, вместо да следва тълпата или да крие различията си, и както той редовно казва, „да си странен е нещо прекрасно“.

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте