сряда, май 29, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Азис: Всички звезди имат своите демони

  интервю: Мартин Райков

  фото: Костадин Кръстев-Коко

  стил: Кирил Кирилов

   

   

  Не всеки артист е способен да води такъв разнообразен живот като Азис, който днес грее от корицата на FHM. Дните му са пълни с творчество, емоции, нови идеи и любов…Все така енергичен, обаятелен и откровен, той знае точната цена на времето и как да го разпределя правилно. Отговаряйки на въпросите ми от интервюто си мисля, че неговото настояще далеч не е по-скучно от миналото му. Ролята му в живота наподобява на тази от сцената – познава, както нещастието, така и радостта. Научил се е да взима поука и от двете. Една от най-големите звезди на България слуша сърцето си, разбива рекорди с музиката си и смята, че най-страшното за един артист е да спре да бъде търсен и гледан.

   

  Да ви върна малко назад, въпреки че винаги открито сте разказвали за първите си стъпки в музиката. Кога започнахте да мечтаете за музикална кариера и кой беше първият човек, който ви каза, че имате талант и уникален глас?

  Мечтите ми бяха свързани и все още са с киното. Музиката е наследствен фактор. Не можех да го избегна. Моят баща е музикант-абсолютист. Тоест много трябва да се внимава с мен и моето мнение за музика, певци и музиканти. На мен ми е вродено да имам нечовешки слух. Баща ми пръв забеляза, че в гласът ми има нещо, което го нямат другите хора.

   

  Кое ви накара да се насочите точно към поп фолка, имате вокален диапазон достоен за всички жанрове?

  А има ли друг жанр в България? Всичко останало за мен е компромис. Аз не мога да бъда такъв. Творчеството ми трябва да бъде видяно и чуто от милиони, милиарди хора. Другите за кого и защо творят, идея нямам. Най-страшното за един артист е да не бъде търсен, гледан…Мисля, че ме разбирате какво искам да кажа.

   

  Вие сте един от най-обичаните певци в музикалната история на България. Музиката ви е универсална и се слуша от всички поколения, както се казва умеете да бъдете “доставчик на душа”. Винаги ли вашите песни са били прекалено лични и състояние на душата ви в определени моменти?

  Истината е, че моите песни, които съм правил преди 25 години се пеят и от децата в момента. Това е най-големия успех. Да бъдеш актуален до днес. Не да си творил някога, там, някъде. Моите песни са огледало на моментно мое състояние. Някои са преживяни, други измислени. Но всички написани от мен.

   

  Кога болката се превръща в щастливо събитие и може ли тя да е вдъхновението за една прекрасна балада, например?

  Когато съм нещастен пиша най-хубавата музика.Щастието не носи красиви звуци.

   

  С какво би искал да бъде запомнен Азис? С музиката си, с добротата си или с това да е прекрасен родител?

  Аз вече съм запомнен точно като такъв, какъвто трябва. Най-гледания, разпознаваем и слушан българин по света.

   

  Въпреки, че понякога живота на популярните хора е влязъл в капан, изпълнен с много предизвикателства, постоянни турнета, изяви и хиляди фенове, намира ли Азис своя пристан в лицето на любовта?

  Любовта е единственото, което ме кара да забравя кой съм. Тя ми помага да виждам реално на нещата. Ако няма любов, няма и какво да дам на хората. Нищо друго не може да те мотивира повече от любовта.

   

  Четяхте ли като малък мъжки списания и какъв е спомена ви от първия досег до култови издания като FHM, Плейбой?

  Като малък не съм чел подобни издания. То и нямаше, тъй като бяха забранени. Но като тийнейджър имах достъп до подобен вид списания.Но не, в никакъв случай не си мислете, че съм ги разглеждал, както ги разглеждат другите момчета. Аз ги прелиствах с възхищение от красотата, хубавото осветление, грим, коса и т.н. Дори моя братовчедка е била на корица на вашето списание FHM. Помня, че бях на снимките и се впечатлих от професионализма на екипа. А “ Плейбой” си купувам стари броеве онлайн. За мен най-красивата корица евър е на Ла Тоя Джексън от 1991 година.

   

  В днешно време кои са нещата, които правят мъжете ужасно секси и те имат ли общо само с външния им вид?

  Аз имам малко по-странна представа какво е секси в един мъж. За мен никога един мъж не трябва да бъде прекалено спретнат, обръснат или обезкосмен. Харесвам мъже с натежало тяло, над 40 с груби ръце. Това, което в момента показват за идеал са просто момичета с леки бради.

   

  Да не игнорираме и жените, които често греят от нашите корици. Може ли една жена да е и красива и умна? И ако да, какви свине ги ядат тези ябълки?

  Разбира се може. Истинските красавици в повечето случаи са умни момичета. Имам приятелки, които не отстъпват по нищо на най-успелия мъж.Относно мъжете, с които споделят живота си.Това вече е съвсем друга тема. Някои имат късмет, други не. Както при всички.

   

  Кой в момента създава най-качествената музика в света и къде се нареждат в тази класация българските артисти?

  Нямам поглед какво се случва по света и музиката. Знам, че последно хубава музика се прави края на 80-те началото на 90-те. Единствения бг изпълнител, който е наравно със западните такива е Рут Колева. Тя единствена звучи западно и скъпо.

   

  А кой диктува сегашния музикален вкус сред младите, не смятате ли, че много бързо се отегчават?

  Скоро гледах клипче в тик ток с един репортер, а до него Дуа Липа. Той питаха хора по улиците какво мислят за Дуа Липа. Нито един от тях не каза, че знае коя е. Тя стоеше вцепенена с фалшива усмивка, колко уж забавно и било. Да де, ама не е… по-обидно нещо на света от това няма. Погледнах какви гледания има тази жена, ами милиарди заедно със стрийма. И какво сега, имаш гледания, но никой не си е направил труда да запомни как изглеждаш. Или дори шибаното ти име да запомнят.

   

  Интересувате ли се от това колко милиона слушания и гледания имате в музикалните платформи?

  Разбира се, че се интересувам. Ако чуеш, че някой ти казва, че няма значение за него това, почвай да му се смееш. Със сигурност липсата на гледания и потребление на музиката е най жестокия удар. От мен го запомнете това. “Нямам много гледания, ама то какво значение има това” е най-голямата лъжа! Всички искат да имат моите гледания! Въпроса е: Заслужил ли си ги?

   

  Получи ли достатъчно аплодисменти Азис и кое е най-вълнуващото, което предстои ?

  Никога не са достатъчни! Искам още и още. Заслужил съм аплодисментите си!

   

  Популярността промени ли живота ви в някакво друго отношение?

  Да, променен съм. Станал съм още по-нервен и раздразнителен. Улавям се на моменти, че мога да избухна за супер малко нещо. Но няма как, всички звезди имат своите демони и те трябва да бъдат хранени…

   

  Смятате ли, че хомофобията, дискруминацията и насилието се разпространяват като вирус в България?

  Аз не съм човекът, който да говори по темата. Или може би съм точния. Защото каквото аз съм видял като омраза, едва ли друг артист се е сблъсквал с такава. Смятам, че те не са проблем само в България. Това е глобален проблем и обхваща целия свят. Няма лек срещу хомофобията или расовата дискриминация. Има търпимост.

   

  Плаши ли ви изкуствения интелект или го приемате като средство за въвеждането на новите идеи в обществото?

  Аз съм изключително старомоден човек. Новите неща не ме плашат, но не се и старая да ги разбера. Около мен има хора, които ми съдействат с всички новости.

   

  Фитнес или секс предпочитате?

  Предпочитам хубавия сън. Едно наспиване е най-полезното и важно нещо за мен. Всичко останало е на ръка разстояние. Прекалено е лесно и незначително.

   

  И за финал къде се крие и къде се показва Азис?

  Сред приятели. Показвам се сред тях. Играта на криеница е хубаво нещо, но само с феновете. Хубаво е да не знаят всичко за теб. Иначе рискуваш да те приемат за съседа отсреща и никой повече няма се развълнува при появата ти.

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте