вторник, май 28, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Домина – една дама, изпреварила времето си със столетия

  “Домина” е нов исторически сериал, който се излъчва по тв канал Epic Drama. Действието се развива по времето на Гай Цезар Август, но е разказано през невероятната история на неговата трета жена – Ливия Друзила, която пренаписва правилата за това какво може да очаква едно момиче от живота, и се издига до една от най-влиятелните жени в света. Заснет в Рим, “Домина” следва живота на Ливия от момента на нейната първа женитба, нейното заточение и връщането ѝ в Рим, докато се стреми да си върне всичко, което ѝ е откраднато. Това и прави брилянтно, като се омъжва за човека, който я е ограбил. Но си създава доживотен враг в лицето на жената, която измества веднага след развода ѝ – Скрибония, която никога не е далеч от Ливия, тъй като носи детето на Гай. Преди да навърши трийсет, Ливия си е върнала собствеността, статуса и дори много повече. Нейният обичан баща обаче е загинал, защитавайки Републиката – срещу сегашния й съпруг, Гай. Ливия скоро открива, че не е достатъчно само да придобиеш власт; трябва да умееш да я задържиш, когато всички останали също я искат. Наследството, на което Ливия се надява, е един от нейните синове да вземе властта след смъртта на Гай и да възстанови Републиката, като върне управлението отново на Сената. Това е обещанието, което тя е дала на своя баща. Това е и тайната, която Гай никога няма да научи. За да постигне целта си, Ливия трябва да е сигурна, че пътят пред синовете ѝ Тиберий и Друз е разчистен.Ролята на Ливия Друзила е изиграна Каша Смутнияк (Perfetti Sconosciuti, Loro, Devils). Каша е начело на международен актьорски състав, в който участват Матю Макнълти (Misfits) в ролата на Гай, император Август; Клер Форлани (Meet Joe Black) като Октавия, сестрата на Гай; Кристин Ботъмли (The End of the F***ing World) в ролята на Скрибония, втората жена на Гай и смъртен враг на Ливия; Бен Бат (Captain America: The First Avenger) като Агрипа, приятел на Гай от детството и генерал. В поддържащите роли ще видим и ирландския актьор Лиъм Кънингам, известен на българските зрители най-вече като Давос от Game of Thrones, както и младата актриса от украински произход – Юлия Бол, която киноманите може да са забелязали в късометражния Faith. Сериалът е създаден от Саймън Бърк (Fortitude, Strike Back) и е режисиран от Дейвид Еванс (Jamestown, Django). Изданието I пише: “Уверено изграждайки своя свят, създателите на “Домина” може би са хвърляли по едно око към демографията на Game of Thrones, но за разлика от него, не се усеща да е направен специфично за мъжка аудитория.“ Wall Street Journal усеща жега под яката: “Зрителите може да поискат да се отърват от XXL тогите, защото “Домина” става доста горещ и определено свиреп.”

   

  Каша Смутнияк пред FHM!България: Посветих 4 години от живота си на Ливия Друзила

   

  Полско-италианската актриса Каша Смутнияк е позната от филми като „Перфектни непознати“ на Паоло Дженовезе, „Затегнете коланите“ на Ферзан Йозпетек, „Чудният Бокачо“ на братя Тавиани, „Те“ на Паоло Сорентино, сериала „Воларе – историята на Доменико Модуньо“ и много други. През миналата година тя представи и първия си документален филм като режисьор на Международния кинофестивал в Торонто. „Мур“ („Стената“) разказва за трудната ситуация на полско-беларуската граница и изграждането от страна на Варшава на най-скъпата стена в Европа, която да попречи на влизането на нелегални мигранти, споделя Смутнияк, но за нея в крайна сметка работата по лентата се оказва интимно и неочаквано пътуване. Режисьорският дебют на Касия  имаше световна премиера в официалната селекция на най-важния кинофестивал в Северна Америка (в секцията Tiff Docs).

   

   

  Знаехте ли нещо за Ливия, преди да ви изберат за главната роля?

  Въпреки че съм полякиня, живея в Рим от 25 години. Интересното е, че аз съм единствената от актьорския състав, която всъщност живее в Рим, но не съм италианка. Всяка стъпка по улиците на Рим обаче ви връща към древната история. Пише го в имената на квартали, улици, кафенета, ресторанти… Всичко, дори и да не искаш, трябва да знаеш всичко за Римската империя. Обаче никога не съм чувала нищо за Ливия. Знаех само, че в покрайнините на града има малък парк, кръстен на нейното име, ресторант и пещери. И това веднага ме заинтересува, но за съжаление нямах информация за най-влиятелната му жена в града-музей. Когато започнах да проучвам, бях шокирана колко малко знаеха за нея дори приятелите ми, които са италианци. А още повече се изненадах, че в Рим почти няма исторически книги за нея. Тогава разбрах, че историята на Рим, но и на цялата ни цивилизация, е фокусирана главно върху мъжете, сякаш жените винаги са били на заден план през вековете и всички тези войни.

  Как открихте истинската Ливия в тази мъжка история и голямото влияние, което имаше върху Римската империя?

  Отидох в най-голямата римска библиотека и ги помолих да ми дадат всичко, което имат за Ливия Друзила. Донесоха ми три книги, предимно литература за Август и Тиберий, където Ливия се споменава само на няколко страници. Вярвате или не, насред Рим, в най-голямата библиотека, това е всичко, което можете да намерите за Ливия. За щастие Саймън Бърк, сценаристът и шоурънърът на нашия сериал, е страстен познавач на нейния живот и голям любител на историята на древен Рим, така че той ми беше от голяма полза. Освен това е интересно, че Саймън е британец, който живее в Рим, а още по-забавно е, че двамата сме съседи (смее се), така че редовно и лесно обменяхме литература и идеи за това как да изобразя Ливия в сериала. .

   

  Какво ви изненада най-много в историята на Ливия?

  Най-много ме интересуваше нейната невидимост. Август е навсякъде в Рим. Има метростанция, има огромни сгради с неговото име, улица, статуя, лицето му е навсякъде. Той беше добър политик, но тих. Въпреки това, дори и толкова тихо, той присъства навсякъде и остави много в историята с образа и името си. Това донякъде беше знак за мен, че е обсебен от себе си. Логично преживях Ливия, която остана без нищо, като интелигентна жена, която в онзи упорит мъжки свят направи единственото, което една жена може да направи – да властва над мъжете. Наблюдавайки тази ситуация, си помислих как аз, като Каша, човек, който гледа на света от съвременна гледна точка, бих описала жена, която прекарва по-голямата част от енергията и времето си всеки ден в планиране и изготвяне на стратегии, благодарение на което контролира умовете на мъжете така че си мислят, че вземат всичко сами за тези решения. И всъщност тя ги внушаваше. Струва ми се, че тази задкулисна роля правеше жените много по-интелигентни и решителни. Сякаш лекотата на съвременния живот ни се е прокраднала малко и ни е създала фалшивата представа, че се наслаждаваме на свободи, които, като се замислим, всъщност са само илюзия.

  Историята на Ливия продължава ли да вълнува и днес според вас?

  Истинският въпрос е дали жените днес се борят за себе си и колко от тези битки всъщност завършват с победа? В историята на феминизма не са минали век или два. Историята на Ливия продължава от 2000 години и все още само половината от тази история е разказана. Затова посветих четири години от живота си на този сериал, за да може поне по този начин светът да научи нещо за тази жена, а не само чрез историята на нейния съпруг.

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте