понеделник, март 4, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Късметлийски състезателен номер на циферблата, изящен механизъм на показ и прецизен хронограф

  Текст: Деси Бацанова

  Фотография: официални пресслужби

   

  Louis Moinet не е просто поредната популярна часовникарска марка. В нея има много история, щипка легенда и безпрецедентна ексклузивност. Вдъхновителят ѝ, Луи Моане (1768–1853), посвещава целия си живот на техническото съвършенство. Име е в историята на часовникарството, въпреки че привичната му скромност го лишава от гръмки аплодисменти за приноса му. А той не е малък – създаването на първия в света хронограф, както и на първия високочестотен часовник. Луи Моане така и не получава признание, дори близо двеста година след смъртта си. През 2004 г. часовникарят Жан-Мари Шалер се заема да отдаде заслужената почит на този скромен гений. Така се стига до ателието в Сен-Блез, което работи неуморно в тази посока. Не е чудно, че днес линиите на инструментите за време на швейцарската марка са вдъхновени от научния прогрес и техниката и носят имена като Cosmic Art или Mechanical Wonders. Всеки часовник Louis Moinet е уникат, или част от лимитирана серия. А името на часовникарския гений Моане е прославено, защото марката, вдъхновена от него, вече е спечелила повече от 50 световни награди, сред които UNESCO Award of Merit, шест пъти Red Dot, и 18 пъти Good Design, както и злато и бронз от Международното състезание по хронометрия и още много др.

  Самият Жан-Мари Шалер също получи две забележителни отличия – той бе удостоен с високопоставената титла „Darjah Seri Sirajuddin Perlis“, равносилна на рицарско звание в Малайзия, както и с наградата за принос към часовникарството.

  Споменахме, че всеки часовник Louis Moinet е уникат. Така че всички модели от марката са колекционерски по дефиниция. За 2023 г. на изложението Watches and Wanders Жан-Мари Шалер представи ново попълнение в линията TIME TO RACE, като сподели, че в нея няма да откриете дори и два идентични инструмента за време в нея. Един от часовниците, наречен Green Racing, дори спечели заслужено наградата за продуктов дизайн Red Dot 2023. Така за седми престижният приз отиде при Louis Moinet.

   

  Уникат

  TIME TO RACE не е просто лимитирана серия, а по-скоро линия от уникални инструменти за време. Това означава, че всеки колекционер има възможност да придаде индивидуални щрихи на своя часовник, избирайки функции от богат списък от опции, почти както е при автомобилите. Дали това ще бъде щастливото им число, обозначено с една или две цифри, отбелязано на допълнителна скала от циферблата, или друга функция, всичко е въпрос на вкус, желание и възможности. С други думи, когато се сдобивате с TIME TO RACE, бъдете уверени, че ще притежавате ексклузивно „скроен и ушит“ специално по ваша мярка часовник.

   

  Новите цветове – сребърни стрели и оранжева папая

  Тази година към трите емблематични цвята от света на моторните спортове Louis Moinet добави нов и уникален модел, наречен Silver Winner. А досегашните са зеленото Racing Green, червеното Rosso Corsa и френското синьо Bleu de France. Тези цветове са специално избрани да представляват най-легендарните автомобили. Взети са назаем директно от състезанията в края на 60-те години на миналия век. Традицията продължава и до днес със Silver Winner, като в случая той идва в сребристо и с червен щастлив състезателен номер в центъра като реминисценция към германските състезателни автомобили. Ще подскажем само, че прозвището на болидите на Mercеdes и Audi е било „сребърни стрели“.

  Ексклузивната колекционерска линия TIME TO RACE използва хващащи окото ярки цветове. Най-новото им творение, Orange Papaya, е изпълнено в оранжево със син късметлийски състезателен номер на циферблата си и предизвиква усещане за енергия и скорост, подобно на прословутия зелен часовник от същата колекция – Lime Green.

   

  Истинска съдба на хронографа – строг, спортен съдия

  От всички усложнени функции в часовниците, най-използван в съвременния свят е хронографът. Това означава, че освен че показва текущото време, часовникът с хронограф е способен целенасочено да измерва частици от него с точност до 1/5,1/10,1/100 и т.н. от секундата. Затова и допълнителните циферблати на основия са повечко. Хронографът е снабден с допълнителни бутони за превключване на специалния механизъм в различни режими (старт, междинно време, спиране и нулиране). Не е чудно, че основното му приложение е в спорта, където последната съдийска дума е отсъдена именно на него. Та негово величество хронографът решава кой е направил най-бързата обиколка. Предвид името на колекционерската линия TIME TO RACE (време за състезание) часовникарите от Louis Moinet залагат точно на тази функция, за да ни напомнят за доброто старо време, когато състезанията са започвали с репликата „Gentlemen, start your engines”. Сам по себе си хронографът е въплъщение на красотата на автомобилния спорт, на уникалното усещане за човек и машина, слели се в едно.

  Механизмът му е напълно видим на циферблата и е поставен в нова светлина. Една от причините е, че покрит със сапфирен кристал, който излиза извън очертанията на корпуса на часовника. Ако го погледнете в профил, ще се насладите на истинско техническо съвършенство.

   

  Дух на състезател

  Аеродинамичният дизайн на часовниците TIME TO RACE наистина отразяват духа на състениеята. Куполообразният сапфирен кристал е разработен по такъв начин, че специално да подчертае механизма на колонното колело. Това е напълно нов и едновременно с това гениален похват, при който фланецът вече не е свързан със стъклото. От друга страна това решение позволява да се комбинират два различни показателя на секундната стрелка на хронографа, а именно – от скалата на тахиметъра и от 60-секундния циферблат.

  Ако трябва да бъдем честни, именно нощем часовниците от лимитираната серия TIME TO RACE разкриват истинската си красота – луминисцентните циферблат и индекси на часовете са изработени по уникална технология. Оригиналните цветове са приложени с помощта на тампонен печат и цифрите изглеждат матови и напълно плоски. Това е много сложен, занаятчийски процес, използван само за създаването на изключителни часовници.

  Финалният щрих идва под формата на фланец, поставен върху плочица, изработена от въглеродни влакна, която показва истинската красота на механиза на хронографа в пълния блясък на неговите 147 фини части. Цветната стрелка за всеки от хронографите осигурява отлична четивност.

  Допълнителен подциферблат, разположен в позиция на 6 часа, отчита часовете и минутите, основната функция на всеки инструмент за време. В случая вместо обичайните цифри от 1 до 12, там ще видим централно изографисин късметлийския състезателен на собственика. Числото е отбелязано върху полиран до блясък бял фон, обрамчено от метален ринг, напомнящ за отворите на цилиндрите на спортен двигател от състезателен автомобил.

  Корпусът на часовника тежи едва 18 г. Изработен е от титанова сплав от клас 5, а после е полиран до получаването на сатениран завършек. Вечната битка за по-ниска маса от автомобилния спорт се е пренесла и в този инструмент за време. И ако при колите това означава по-високи скорости, при часовниците това е част от идеята за сливането между човека и финия механизъм, който тиктака в ритъма на живота ви, отброявайки ценните мигове. Китката на ръката ви няма по никакъв начин да усеща тежестта на часовника, но пулсът и секундите ще бият в едно и ще си нашепват малки тайни.

   

  Мощен механизъм

  Хронографът се отличава с наистина силно взаимодействие с ръката, която краси. Семейството TIME TO RACE е истинско удоволствие за притежателя си, защото великолепният механизъм е изнесен на показ, за да може всеки да се наслади на техническото му съвършенство. Достатъчно е плавно натискане на единствения бутон, за да започне уникална хореография, която буквално се разгръща пред очите ви – ролките, съединителят, чукчетата, колонното колело, пружините и колелцата на механизма взаимодействат помежду си, за да задействат хронографа и да измерят времето, вашето време.

   

  ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

  Часовник: Ексклузивни, уникални издания. Всеки с индивидуален номер със съответните цветове

  Цветове Pioniers : сребристо Silver Winner (2023) / червено Rosso Corsa /синьо Bleu de France /зелено GreenRacing

  Цветове суперколи Hypercars : оранжево Orange Papaya (2023) / зелено Lime Green

  Материал на корпуса  полирана и сатенирана титанова сплав от клас 5

  Диаметър на корпуса  40,7 мм

   

  МЕХАНИЗЪМ

  Функции             Часове, минути, секунди, 60-секунден и 30-минутен хронограф

  Функционални усложения       хронограф с колонно колело с едно докосване

  Тип на механизма         автоматичен самонавиващ се от движението на ръката механизъм, балансиран с винтове

  Честота               28 800 вибрации в час

  Брой камъни    30

  Силов резерв   48 часа

  Водоустойчивост           50 м

   

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте