понеделник, март 4, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Нова интерпретация на тема Panerai Radiomir – часовник, обслужвал военния флот на Италия

  От Десислава Бацанова

  Снимкa: Panerai

   

  Някои от вас може да си мислят, че аналоговата класика в часовникарското майсторство вече е извън играта. Нищо чудно, след като дори и големите швейцарски марки започнаха да предлагат „смарт“ модели, а и от миналата година понятието NFT доста нашумя и в този бранш – появиха се доста циферблати, носещи дигиталния подпис на създателя си. Ала на женевското изложение Watches & Wonders през тази година видяхме, че големите имена в бранша не спират да усъвършенстват легендарни модели, предлагат нови сложни функции за тях, добавят цветове и материали в гамата. Точно такъв е случаят на създадения през далечната 1916 г. Panerai Radiomir. Марката от Флоренция, носеща името на създателя си, представи вариант Quaranta (не идва от карантина, а от числото 40 на италиански, заради новия размер на корпуса – 40 мм) на своя култов модел, неизменно свързан с историята. В продължение на повече от столетие семейство Panerai е прочуто с изработката на прецизни инструменти за време.

   

  Имало едно време във Флоренция

  През далечната 1860 г., на историческия мост Ponte alle Grazie, Джовани Панерай открива часовникарски магазин и непосредствено след това основава и съответното училище във Флоренция, послужило и за производствена работилница. Под неговото вещо ръководство фирмата се разраства и се мести многократно, преди окончателно да се нанесе в Palazzo Arcivescovile (Архиепископския дворец) на площад „Сан Джовани“, но вече с табела „Швейцарско часовникарство, Гидо Панерай и синове“, където и до днес се намира историческият главен магазин на флорентинската марка.

   

  Съединение с радий, патентовано през 1916 г.

  Историята на модела Radiomir e наистина интересна – този часовник е поръчан на Гидо Панерай в качеството му на доставчик на инструменти за време за италианския флот. Името на модела идва от съединението, съдържащо радий, патентовано през 1916 г. С него са покрити стрелките и часовете на циферблата, за да светят ясно в тъмното.

  Стоманената версия на Radiomir Quaranta носи духа на оригинала от миналото. Тя се предлага или с бял циферблат, с бежово покритие Super-LumiNova® и с кафява каишка, или със син с бяла Super LumiNova® и тъмносиня каишка. Съответно антрацитеночерният циферблат върви с бежова Super-LuminNova® и с черна каишка. И за първи път в историята си Panerai съчетава ексклузивния си зелен циферблат със стоманена каса с кафява кожа от алигатор. Този вариант на часовника ще се предлага само онлайн с реф. номер PAM 01386. Както виждате, разнообразието е голямо, но не се изчерпва само с това.

   

  Технологично злато и усложнени функции

  Така наречените „усложнения“ при механичните часовници са всевъзможни допълнителни функции, внасящи доза престиж. В случая с новата разработка на Panerai те са под формата на годишен календар. Показва секунди, минути, часове, дни, а сега вече и всеки месец от годината. Разработено специално за колекцията Radiomir, това е първото функционално усложнение на Panerai от този тип.

  Съвременна и изключителна разнообразна интерпретация на модела, но този път с корпус, изработен от така нареченото „технологично злато“, бе представена на изложението Watches and Wanders в Женева, заменило доскорошното SIHH и дори превърнало се в застрашителен конкурент на небезизвестния форум в Базел, където доскоро се стичаха поклонниците на часовникарското майсторство. Белият циферблат на Radiomir Quaranta Goldtech™ грее с едва забележимите си нишки тип „слънчеви лъчи“ в полиран златен корпус, съчетан с елегантна кафява каишка от алигаторска кожа. Материалът Goldtech™ всъщност е комбинация от платина и мед, придаваща интересен червеникав оттенък.

  С 10,15-милиметровата си дебелина Radiomir Quaranta става най-тънкият часовник в гамата на марката. Все така актуална остава конусовидната коронка, визитна картичка на модела. Механизмът е калибър P.900, с дебелина от 4,2 мм, автоматичен, самонавиващ се от движението на ръката и с 3-дневен силов резерв. Водоустойчив е на 5 бара, или 50 метра, но ние не препоръчваме да се гмуркате с него. Все пак си има специални часовници за водолази, но за това – друг път.

   

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте