понеделник, март 4, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Поддържайте здраво тяло чрез декодиране на вашето ДНК

  ДНК, или дезоксирибонуклеиновата киселина, е наследственият материал при хората и почти всички други организми. Всички го имаме! Изградени сме  от различни ДНК модели, но ако се вгледаме внимателно в нашата ДНК, ще можем да разберем какво точно ще ни накара да сме здрави. И тук влиза в действие нутригеномиката, науката, изучаваща връзката между човешкия геном, храненето и здравето. Ако умеете правилно да декодирате ДНК и да я разчетете, можете лесно да разберете какви добавки и храна ви трябват, за да поддържате тези клетки здрави, и следователно да живеете дълъг и пълноценен живот.

   

  FHM България разговаря с Джани Лотфи, главен изпълнителен директор на Autumn DNA, от когото научихме повече за това как неговата компания декодира ДНК-то на хората, за да им осигури подходящите добавки, от които се нуждаят. Освен това той даде някои съвети за читателите, които всички трябва да следваме.

   

  В свят, пренаселен с фалшиви етикети, магически хапчета, измислени изследвания и дребен шрифт, защо сега е важно повече от всякога хората да знаят какво слагат в организма си?

  Към момента компаниите не се нуждаят от одобрението на Администрацията по храните и лекарствата (FDA), за да продават своите хранителни добавки, в резултат на което пазарът е наводнен с много от тези продукти. Вярваме, че е важно да изберете какво да приемате, независимо дали дадена добавка или витамин е с добро качество, или не. Често хората могат да видят нежелани реакции или странични ефекти дори от продукти на най-добрите производители. Някои добавки могат да си противодействат или да имат отрицателна реакция с лекарство, което приемате. Сега е по-важно от всякога хората не само да знаят КАКВО слагат в тялото си, но и ЗАЩО го правят. Фалшиви етикети, вълшебни хапчета, измислени проучвания и дребен шрифт са само върхът на айсберга на недоверието. По-дълбоко под повърхността е сериозната липса на хранително образование, здравна система, която всъщност е система само за болнични грижи, и огромното мнозинство от практикуващи лекари, които не са обучени по темата за здравословни хранителни навици, по-специално превенцията на заболявания, свързани с начина на хранене. Никога не е било по-трудно или по-скъпо да се постигне здравословен хранителен режим. Като цяло потребителите в днешно време са много по-умни и осъзнават какво приемат, но с цялата информация, която се предлага в момента, може да стане малко объркващо.

   

  Обяснете на нашите читатели какво точно е „нутригеномика“?

  Нутригеномиката е изследване на това как храненето и геномиката си влияят взаимно. С прости думи, как това, което ядем, влияе върху гените ни и как гените ни влияят на начина, по който тялото ни реагира на храната. Всички имаме 98% от една и съща ДНК, останалите 2% изразяват уникални черти, като цвят на косата, чувствителност към храна или етническа принадлежност. Именно в тези 2% използваме нутригеномика, за да намерим отличителните белези, които можем да идентифицираме и с тяхна помощ да изградим персонализирани планове за добавки и витамини за нашите клиенти. Подходът „един размер става за всички“ е разрушен. Чрез използването на нова технология като ДНК ние сме в състояние да предоставим истинска персонализация, която наистина ще помогне на хората.

   

  Вие сте измислили начин да „кодирате“ нечие ДНК бързо, и човек дори не трябва да напуска дома си. Обяснете ни процеса?

  Обичаме да използваме термина „декодиране“, ние разглеждаме само много специфични (по-малко от 1%) части от вашето ДНК. Това са области, които са изменяеми, което означава, че можем да направим малки промени, за да постигнем значителни подобрения. Процесът е доста прост. Устройство за събиране на слюнка се изпраща до вратата на клиента, където всичко, което те трябва да направят, е да плюят в него и да го изпратят обратно с предоставения предплатен пощенски плик. Ако сте правили предишен ДНК тест, можете просто да качите резултатите си на нашия портал и да пропуснете тази стъпка. Кутията пристига в нашата лаборатория, където ДНК се извлича в рамките на 24 – 48 часа и се унищожава след 15 дни. Междувременно ще бъдете помолени да попълните нашия въпросник относно начина ви на живот. Това е много важна стъпка, тъй като нашият алгоритъм взема предвид много фактори, като диетични ограничения, конкретни здравословни цели, които искате да постигнете, всички лекарства, които приемате в момента, навици, които може да имате, и много други. Използваме 4 различни алгоритъма, за да дешифрираме и оценим цялата тази информация и да изградим персонализиран план само за вас. Освен това насърчаваме нашите клиенти да попълват своя въпросник за начина на живот на всеки няколко месеца, в случай че са направили промени в ежедневието си. Така гарантираме, че препоръките ще бъдат актуални и точни. Ако има промени, техният абонамент ще се актуализира абсолютно безплатно при следващата им доставка.

   

  След като разберете от какво всъщност се нуждае някой, вие доставяте всички витамини и добавки?

  Правилно, ние не спестяваме средства за индивидуално формулиране на всички наши добавки, витамини, минерали и билки. Всички се произвеждат в САЩ и се доставят ежемесечно на нашите клиенти в персонализирани и лесни за използване сутрешни и вечерни кутийки. Отминаха дните на жонглирането с няколко бутилки всеки ден, в търсене на правилната доза и изчерпването по различно време на месечните медикаменти.

   

  Как треньорите и диетолозите са приели този прост процес, който вероятно ги изважда от бизнеса?

  Колкото и да е невероятно, те много подкрепят това, което сме създали. Всеки добър диетолог или треньор би искал най-доброто за здравето и нуждите на своя клиент. Знаехме, че сме в правилната посока, когато нашият интердисциплинарен медицински съвет се съгласи с науката и изследванията на нашия продукт. Това не беше лесна задача!

   

  Как се разви бизнесът с ДНК и добавки/витамини като цяло по време на пандемията?

  Определено бяхме свидетели на ръст в продажбите. Потребителите се стремят да направят необходимите промени в начина си на живот, за да подобрят своето здраве. Все повече и повече чуваме в медиите за ефектите и ползите от витамин D, витамин C, магнезий, цинк и др. Тенденцията е, че клиентите търсят персонализация и удобство, но преди всичко наука, на която могат да се доверят.

   

  Какви 5 важни съвета можете да дадете на тези, които искат да поддържат тялото си здраво?

  1. Разберете от какви добавки и витамини НАИСТИНА се нуждаете, вместо да приемате продукти, които инфлуенсъри, семейство или приятели предлагат да купите.
  2. Пийте много вода. Течностите могат да подпомогнат храносмилането, усвояването на хранителни вещества, кръвообращението и дори могат да помогнат за сваляне на тегло.
  3. Ежедневни упражнения. Дори 20 минути на ден могат да помогнат за облекчаване на стреса, да подобрят притока на кръв, да стимулират метаболизма ви, да подобрят здравето на мозъка и много повече.
  4. Гответе храната си. Проучванията показват, че приготвянето на собствена храна може да допринесе за по-здравословни диети, да намали консумацията на калории и да увеличи енергията. Освен това е чудесен начин да прекарате време с любимите си хора.
  5. Лягайте си по-рано. Опитайте се да сте далеч от екраните поне един час преди да си легнете. Изпийте чаша хубав билков чай и си лягайте. Липсата на достатъчно сън може да доведе до сериозни физически и когнитивни проблеми и да натовари допълнително имунната ви система.

   

  Защо ключът към здравето се крие в нашата ДНК?

  Смятаме, че има много различни фактори, които, когато се комбинират, могат да ни дадат ключа към здравето. ДНК е много точен начин да видите от какво всъщност се нуждае вашето тяло, и това не се променя през целия ви живот. За сравнение кръвните изследвания могат да бъдат моментен облик на това как сте здравословно в момента, което означава, че промените в диетата или начина на живот, които може да сте имали през предходните седмици, могат да изкривят резултатите. За да се постигне оптимално здраве, човек трябва да вземе под внимание както природата (ДНК), така и възпитанието (избор на начин на живот). ДНК също е от първостепенно значение за истинското разбиране на основните проблеми. В исторически план секвенирането на ДНК е било изключително скъпо, но с технологичния напредък цената е спаднала дотам, че е достъпна и постижима за повечето хора.

   

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте