понеделник, март 4, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Кустев, Сарафов и Таралежков – на върха на кулинарната сцена

  Текст: Мартин Райков

  Снимки: bTV media group

   

  ТВ шоу MasterChef се завърна в ефира на bTV с осми сезон, а тримата нови шеф готвачи придадоха нов поглед към кулинарното предаване. Шеф Илиан Кустев,  Явор Сарафов и шеф Александър Таралежков са извървяли един не толкова лек професионален път, за да се издигнат в класациите у нас и по цял свят. Те са запленени от самобитната култура, природа и постоянно се вдъхновяват, както от традиционната кухня, така и от новите и модерни течения в гастрономията. Разговаряйки с тях стигам до максимата, че щастието не е цел, а начин на живот. А какво успява да ги задържи на върха на кулинарната сцена, ще научим от най-популярните в момента шеф готвачи, които гостуват на FHM!България.

   

   

  Шеф Илиан Кустев: Готвех за собствениците на Бентли и Барклис

   

  Как стигнахте до върха на кулинарната сцена и труден ли бе пътят, който извървяхте?

  Постепенно, с много труд, лишения и усилия. Труден е меко казано. Готвач е в топ-3 на най-тежките професии в света на много класации. И в същото време не много добре платена в началото. Първите 10г. реално работиш, за да си платиш сметките, даже има моменти, в които парите не стигат. Когато започнах с Андре Токев срива във финансите беше брутален – от 880 на 298 лв. Но това беше школа и аз я преминах. Истината във всяка професия е, че трябва да натрупаш опит, след това евентуално идва и финансовият резултат.

  Готвили сте на изключително влиятелни личности от света на политиката и шоубизнеса. Кой от тях ви направи най-силно впечатление и може ли да споделите ястието, което най-много им хареса? 

  Да, имах късмета и привилегията да готвя за много известни и влиятелни хора. Не мога да определя само един, който ми е направил впечатление. От всички съм впечатлен. Искам да разкажа, обаче, за братя Барклис, за които не съм разказвал, но може би най-влиятелните, за които съм готвил. Това са собствениците на банка „Барклис“, часовниците „Брайтлинг“, „Бентли“ и какво ли още не. Те притежават земята, на която е хотел „Риц“ в Лондон, част от земята на Бъкингам, въобще огромни са. За тях готвех със Герхард, който им беше личен готвач и пожизнен Главен готвач на „Риц“ Лондон в пенсия. Тогава той беше на 75г. и продължаваше да готви. А аз му бях като внук така да се каже и готвехме заедно с него за тях всеки обяд. Много трюфел, много нещо изядоха братята (смее се).

  Защо решихте да участвате във „Фермата“ и какво ви донесе това предизвикателство?

  Реших, за да се появя пред драгия зрител, който после да дойде в ресторанта ми. И разбира се, ако мога да спечеля наградата, за да си върна заемите по ресторанта. Донесе ми най-яката емоция в живота. Благодаря на продукцията за възможността. Да участваш във „Фермата“ е уникално.

   

  Има ли вече и в България място за оригиналната авторска кухня и като човек, запознат със световните трендове, какво още не достига на българските ресторанти?

  Започвам отзад напред. Много не достига и на ресторантите, и на клиентите. Не може да си направил авторска кухня и в 22 часа клиентът да поиска мекица. Така желанията на едните, убиват ентусиазма на другите. Отиваш да ядеш храната, която е сготвил дадения готвач според неговото виждане. Много мога да говоря по тази тема. Аз съм на мнение, че имаме страхотни готвачи с авторски рецепти и за мен е чест, че съм много близък с голяма част от тях.

   

  В каква светлина ще ви гледаме в журито на  MasterChef и към какво ще бъдете безкомпромисен?

  Безкомпромисен ще бъда в много аспекти, но най-вече за вкуса и за визията. Хигиената също. Ще ме видите в съвсем различна светлина от „Фермата“. Там имах стратегия. В MasterChef съм в свои води. И разбира се в MasterChef съм много модерно облечен за разлика от другото риалити.

   

   

  Явор Сарафов: Залагам на вкусна и качествена храна

   

  В едно интервю казвате, че няма вредни храни, а само вредни количества. В какво се крие изкуството да живеем здравословно?

  Изкуството да живеем здравословно е в тънкия баланс между удоволствието от добрата храна с приятели и всекидневното активно движение. Тук трябва да се поставят два мно-о-о-о-го сериозни акцента върху количество на храната и количество на алкохола, които приемаме. Българите имаме лакомо око – искаме масата да изглежда „на богато“ и често пием движени от мотото „Веднъж се живее“…. Ами да – веднъж се живее, ама кратко и в болести.

   

   Какъв е вкусът на Сарафов и имат ли българите според вас кулинарна култура?

  Обичам вкусната и относително проста храна, базирана на качествени продукти, обичам разнообразната храна, обичам вкусове от различни части на света. В последните години съм свидетел на бързо-развиваща се кулинарна култура у нас. Това е процес, който ще ни доближи повече до разбиранията за модерно, вкусно и полезно. Много важно е в изграждането на мирогледа ни, да не участват само клипове от социални медии, а да се акцентира на опит, да се чете и да се пътува. Като потребители имаме сериозни пропуски в това, какво да очакваме и търсим в едно заведение.

   

   Кога усетихте за първи път, че кулинарията ви привлича? И минавало ли ви е през главата да зарежете България и да пробвате вашите кулинарни умения по света?

  За разлика от другите двама в журито на MasterChef, аз не съм готвач и определям своите кулинарни умения за ограничени. Да, общата култура и познания в кулинарията са важни, за да може да се управлява такъв бизнес. Пред мен не е стоял въпросът за развитие в тази посока, докато бизнес аспекта и управлението на процеси са във фокуса ми.

   

  Masterchef ли е една от стъпките за развитието на това вкусно изкуство?

  Моето разбиране за целите на една обществена медия е да забавлява, информира, обучава и взпитава потребителите. В тази връзка bTV и в частност MasterChef изпълняват тази нелека и отговорна роля вече 8 сезона, с което нямат аналог на българския тв пазар. С предаване като MasterChef зрителите, по забавен и елегантен начин, учат за техники, продукти, визии, тенденции…. Отговорността пред нас, членовете на журито, е доста сериозна, но приятна. Изключително удоволствие е да се журират и напътстват участници, които се превръщат в посланици на кулинарията.

  Кое е любимото ви ястие, което приготвяте вкъщи, когато имате гости?

  За гости вкъщи приготвям бавно-печено месо или риба на фурна, топла гарнитура (пюре от кореноплодно) и богата салата – нищо претенциозно, лесно и вкусно. Ако искам да „шашкам“ гости с вкусове и презентация – ще ги поканя в ресторант.

   

  Какво все още липсва в България на ресторантьорите?

  В ресторантьорския бранш у нас усещам известна липса на баланс, култура и хигиена, и ако първите, ще кажете, са въпрос на вкус, то хигиената е универсално мерило. Нямате идея в колко кухни „не се влиза“ и в какъв мрак тънат. За моя радост и тук виждам добра тенденция – все повече ресторанти дават приоритет на приветливост, хигиена и баланс в менюто, вместо кичозни интериори и чудовищно раздути менюта. Броят на приятните и вкусни места в България расте бързо.

   

  Шеф Александър Таралежков: Притежаваме лукса да ядем свежи продукти

   

  В последно време все повече се говори за устойчивостта на храните, как тази концепция се изразява в начина, по който вие приготвяте и представяте храна?

  Първо и преди всичко не трябва да разхищаваме. Дори това да е единствената ни позиция по въпросите за устойчивост, това би донесло огромна промяна. В личен план се старая да използвам максимално всеки продукт; дори и елементите, които се смятат за “отпадъци” често могат да намерят своето предназначение в кухнята.

   

  Как можем да се борим с разхищаването на храна в ежедневието си?

  Планирането е в началото на веригата. Не пазарувайте хаотично.

   

  Кои са характеристиките на българската кухня, които според вас най-добре ни представят на световната кулинарна рецепта?

  Географската ни позиция на кръстопът комбинира характеристики на централно-европейски, средиземноморски и източни азиатски. В комбинация с невероятно плодородната ни почва имаме нещо безценно. Имаме лукса да ядем свежи продукти с прекрасни вкусови качества.

   

  Бихте ли споделили за читателите на FHM една много проста и бърза рецепта, която всеки може да направи дори у дома за вечеря?

   

  Наричам я “Свежа долма”. Сурова чушка, пълнена със смес от цедено кисело мляко, козе сирене, масло, орехи или други ядки и кора от лимон. Много копър и магданоз на ситно. А когато имате останали подправки, които плуват на дъното на буркан с кисели краставички (или каквато там туршия живее в тъмния ъгъл на хладилника ви) – сложете и тях. Малките зрънца синап, например, и други мерудии ще повдигнат това ястие на друго ниво. Малко зрънца вкусова експлозия, плюс контрастна текстура. А няма и да ги похабите. Пълните чушката и внимателно я нарязвате на шайби. Нареждате в чиния и завършвате със зехтин.

   

  Вие самият какво предпочитате – традиционна българска кухня или по-нестандартни и екзотични рецепти?

  За щастие все още живеем в свят на изобилие и не се налага да правим този избор. Засега…

   

  Каква е тайната за приготвянето на перфектното ястие? Старание, любов, опит или нещо повече?

  Хората, с които е споделено.

   

  Кое е това, което ще търсите от участниците в MasterChef?

  Критично мислене и вдъхновение! Искам да ме вдъхновят! Останалото е въпрос на вкус.

   

   

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте