понеделник, март 4, 2024
spot_img
More

  Последно добавени

  Смразяващият портрет на серийния убиец Денис Нилсън

  „Дес“ e приковаващ портрет в три части с отличения британски актьор Дейвид Тенант (широко известен с ролите си в Dr Who и Broadchurch, а на нас – любим дявол от любимия Good Omens), който дебютира по Epic Drama в Централна и Източна Европа на 15 септември. По действителни събития, поредицата се впуска в ума на прословутия сериен убиец Денис Нилсън, като отвежда зрителите на мрачно пътешествие през заплетеното разследване, което в крайна сметка води до ареста му. Минисериалът се развива в Лондон от 1980-те като прецизно проследява търсенето на справедливост от страна на детективите, които разследват хладнокръвния убиец. Разкривайки пласт след пласт играта на котка и мишка между Нилсън и полицейския екип, филмът показва как престъпникът е изправен пред правосъдието, а случаят изпраща шокови вълни сред цялото общество и оставя ярък отпечатък в криминалната история. Изпълнението на актьора Дейвид Тенънт като убиеца Денис Нилсън – „Дес“ – е изключително и слага венец на кариерата му. За да се подготви за ролята, актьорът гледа записи на интервюта с истинския Нилсън, както и чете много от записките му, направени в затвора. Превъплъщението на Тенънт е оценено високо заради дълбочината, сложността и способността му да улавя неспокойната същност на характера на Нилсън.

   

  Кой е Денис Нилсън, серийният убиец?

  Роден е на 23 ноември 1945 г. във Фрасенбург, Обърдийншайър. На 14 години става кадет във военните сили и по-късно е обучаван за ръководен пост в армейския корпус по продоволствията. Приключва 11-годиншната си армейска кариера с чин ефрейтор през октомври 1972 г., след което минава през множество работни места, включително като офицер в градската полиция за година – до 1973 г. Ужасяващата поредица убийства на Нилсън се случва между 1978 г. и 1983 г., като целта му са най-вече млади мъже, които среща в барове, на улицата и на обществени места. Прославя се като „милостивия убиец“, тъй като предлага на жертвите си храна и място, където да отседнат за нощта, като по този начин ги примамва в жилището си в северен Лондон, преди да ги умъртви. Нилсън е арестуван през февруари 1983 г., когато полицията открива, че оточните тръби на сградата, в която живее, са задръстени с човешки останки. Той е убил най-малко 12 души, но при ареста си дава самопризнания за 15 или 16 жертви. Месеци по-късно, Нилсън признава, че си е измислил три от жертвите, което и до ден днешен оставя полицията в недоумение за точния брой на жертвите му. На 4 ноември 1983 г. той е осъден на доживотен затвор, с възможност за предсрочно освобождаване след не по-малко от 25 години. Умира на 12 май 2018 г., на 72-годишна възраст.

   

  Още за сериала

  Минисериалът „Дес“ е преди всичко страхотно актьорско олицетворение на Дейвид Тенант като масовия убиец Денис Нилсън. Както, разбира се и разказ, който задълбава в най-мрачните кътчета на човешката душа. Драмата е по истински криминален случай, фокусирана върху един от най-скандалните серийни убийци в историята на Обединеното кралство – Денис Нилсън. Известен като „учтивият убиец“, Нилсън е местен държавен служител, който в продължение на пет години убива момчета и млади мъже, които среща по улиците на Сохо от 1978 до 1983 г. След ареста си Нилсън удивлява с искреността си, като си признава още в полицейската кола пред апартамента му за всичките петнадесет убийства. Въпреки това – и вбесяващо за разследващите детективи – той не можe да си спомни имената на жертвите си, така че полицията започва най-голямото разследване в историята на Обединеното кралство. Можем ли някога наистина да разберем ума на убиец психопат и каква цена ще платим, ако опитаме?

  Дейвид Тенант е роден на 18 април 1971 г. в Батгейт, Шотландия, Обединено кралство, като Дейвид Джон МакДоналд. Сред наградите му за „Дес“ са:   International Emmy Awards 2021 Winner Emmy Best Performance by an Actor,   Broadcasting Press Guild Awards 2021 Winner Broadcasting Press Guild Award Best Actor,   National Television Awards, UK 2021 Winner National Television Award Drama Performance и    BAFTA Awards, Scotland 2021 и Nominee BAFTA Scotland Award Audience Award.

  По повод премиерата на сериала по Epic Drama Тенант даде ексклузивно интервю.

   

  Дейвид Тенант: Една необикновенна, странна и кървава история

   Можете ли да ни разкажете историята на Дес?

  Нашата история започва, когато Нилсън е заловен от полицията и инспекторите откриват този необикновен случай, за който никой дори не е подозирал. Много от тези мъже може да са били регистрирани като изчезнали, но никой не ги е търсил. Това е така, защото до известна степен Дес е преследвал уязвими мъже или такива, които са били разделени с половинките си. И много от жертвите му, или не са имали семейства, които да ги търсят, или са изгубили връзка с близките си. По този начин серийният убиец успява дълго време да остане незабелязан. Сериалът стартира, когато престъпленията му са разкрити за първи път. Полицейските служители не могат да си представят на какво са се натъкнали, тъй като първо смятат, че Нилсън е скрил само едно тяло в апартамента си. Едва когато поглеждат в торба, пълна с човешки останки, в гардероба му, се усъмняват, че може да има повече от една жертва. По-късно те го разпитват колко са жертвите му – на което той отговаря, че са 15 или 16. Това е началото на един безпрецедентен случай на убийства, при който единственият видетел е самият убиец. Интересната част от историята е, когато Нилсън е заловен. Той никога не се опитва да скрие нещо, прави признания и почти цялата информация, която полицията получава по време на разследването, е била предоставена директно от него. Единственото нещо, което не казва са имената на жертвите, което се превръща в пречка за полицията, тъй като трябва да го обвинят в конкретни убийства.

   

  Защо смятате, че този случай е толкова вълнуващ за обществото?

  Мисля, че тази история е завладяваща, защото е много трудно да се разбере кой всъщност е този човек и какви са мотивите му за тези ужасяващи престъпления, които е сторил. Историята, която се опитваме да разкажем, разглежда какво се случва вътре в мозъка на такъв убиец като Нилсън. Освен това си задаваме и въпроса как едно човешко същество, което очевидно е уж нормално и работи като държавен служител е способен на такива убийства? Всеки път, когато се натъкнем на подобни екстремни убийства, на които са способни някои хора, си задаваме въпроса какво ли се случва в човешкото съзнание.

   

  Как Питър Джей и Браян Мастърс влизат в контакт с човек като Дес?

  Питър Джей е полицаят, който пръв арестува Нилсън. Той просто иска Дес да си плати за всичко, което е сторил, да го изправи пред правосъдието, за да получат все пак някакво възмездие всички семейства на жертвите. Брайън Мастърс пък написа книга за Нилсен, „Killing for Company“, която беше един от основните документи, които използвахме за нашия сценарий. Той беше автор само на исторически биографии, преди случая Нилсън. Пресата активно информираше за някакви уж гей престъпления, което привлече интереса му и го накара да се свърже с Дес, за да напише своята история. Убиецът приветствал Брайън, тъй като изглежда е обичал да говори за себе си. Мастърс се е срещал с него месеци преди процеса и години след като е бил осъден. В известен смисъл писателят стана негов довереник. Между Нилсън, Брейн и Питър се получи един странен мъжки триъгълник, които се опитваха да разберат тази необикновена, странна и кървава история с много гледни точки.

   

  Какво беше участието на Брайън в този сериал?

  Изключително безценно бе Брайън Мастърс да присъства на снимачната площадка, тъй като можехме да го попитаме всичко и той отговаряше възможно най-честно. Освен това имаше достъп до много от писанията на Нилсън и успя да даде по-широка картина на това кой е серийният убиец. Не можех да си представя заснемането на поредицата без Браян като част от продукцията.

   

  Каква поука според вас ще си извадят хората, които гледат сериала?

  Очевидно има поуки, които трябва да се научат от историята на с Нилсън. За съжаление, от време на време човешкото същество е толкова повредено, че извършва подобни ужасни действия. Но да отречеш всичко това или да не разкажеш историята на такива хора, означава да се преструваш, че не се е случило и мисля, че разказването на тази история е едновременно и свидетелство не времето, в което е живял. Да разберем какво се е случило също е важно. Нито за секунда не казвам, че трябва да съчувстваме на Нилсън или да простим това, което е направил, но мисля, че е важно да видим, че хората са способни дори на такива жестоки убийства и това се превръща в част от техния живот.

  .

   

  Последно добавени

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

  Не изпускайте